Gyakran ismételt kérdések

A Signatera™ teszt megmutatja, hogy mely génhiba okozta a tumoromat?

A teszt célja, annak eldöntése, hogy van-e a szervezetben visszamaradt (reziduális) tumorsejt. Azt, hogy mely génhiba okozta a tumor kialakulását, jelenleg nem vizsgálja.

Mi a különbség a Signatera™ teszt és a tumormarker vizsgálatok között?

A tumormarkerek a daganatsejtek által szelektíven termelt biokémiai anyagok, melyek a vérbe vagy más testfolyadékba kerülve, onnan kimutathatóak. A tumormarkerek szűrésre nem a legalkalmasabbak az érzékenységükből fakadóan, önmagukban csak megerősítő jellegűek, ugyanis pontosságuk sokkal kisebb a Signatera teszthez képest. Tehát amit a Signatera™ teszt már detektál, azt a tumormarker vizsgálatok még nem biztos, hogy ki tudják mutatni.

Mennyi időt kell várni a műtét után az első vérmintavételhez (Signatera vérvétel)?

A műtét után kb. 3-4 héttel később ajánlott az első vérminta levétele. Így csökkenteni tudjuk a sebészi beavatkozás során a véráramba kerülő tumorsejtek zavaró hatását, ugyanis a keringő tumorsejtekből származó genetikai információ 3-4 hét alatt lebomlik, így az eredményt nem befolyásolja.

Mi a különbség a képalkotó vizsgálatok felbontóképessége és a Signatera™ teszt között?

A modern képalkotó vizsgálatok (CT, MR, PET-CT) felbontóképességük alapján kb. 4-5 mm alatt nem tudják pontosan elkülöníteni a kóros szöveti részt az egészségestől. Ezzel szemben a Signatera™ teszt az érzékenységéből fakadóan már néhány keringő tumorsejt esetén pozitív eredményt fog adni. Leírtak már olyan esetet is, amikor a Signatera™ teszt már 2 évvel korábban jelezte a kiújuló daganatot a képalkotó eljárásokhoz képest.

Milyen időközönként ajánlott utánkövető vérvételekre bejelentkezni?

Fontos, hogy az első vérvétel a műtétet követően 3-4 héttel később történjen. Ha terápia követésére szeretnénk használni a Signatera tesztet, akkor az adott kezeléstől számított 2-3 hét elteltével, így a következő kezelést megelőzve kell levenni a vért. Ezen időpontok az utánkövetés során egyén- és tumorfüggőek, így előzetes konzultáció szükséges a kialakításukhoz.

Pozitív eredmény esetén 3-6 hónapon belül ajánlott megismételni a mintavételt. Negatív eredmény esetén célszerű 3 hónapot követően egy újabb mérést elvégezni, ha az is negatív, akkor a tumortípustól függően lehet változtatni a mintavételezési terven (akár 10-12 hónapra megnövelni a mintavételezési ablakot).

Miért nem alkalmas a teszt haematológiai tumorok esetén?

Haematológiai malignitások esetén nem végezzük el a tesztet, aminek több oka is van. Egyrészt több jól működő teszt elérhető ezekben a betegségekben, ami hasonlóan az MRD-t (maradék reziduális tumor) vizsgálja. Másrészt a vérből végzett diagnosztika a Signatera™ esetén technológiailag nem működik, ha a vérben károsodnak az alkotóelemek.

A Signatera™ teszt esetén elérhető-e a NEAK finanszírozás?

Egyelőre nem elérhető. Egy adott diagnosztikai tesztet hosszú idő, amíg befogadnak finanszírozásra. Ilyen esetekben az egyedi kérelmek benyújtására van lehetőség.

Mi a különbség a jelenleg piacon lévő onkológiai tesztek között?

A jelenleg elérhető molekuláris patológiai vizsgálatok és a Signatera™ teszt eltérő módon tudja segíteni a tumoros betegeket. A Signatera™ teszt a korai stádiumú vagy már gyógyult és utánkövetésre szoruló páciensek esetében hatékonyan tudja előre jelezni, hogy van-e tumor a szervezetben vagy mennyire hatékony az aktuálisan kapott kezelés.

Szemben más vizsgálatokkal, amelyeknél a tumor kialakulását okozó génhibákat keresik, hogy ezek ismeretében különböző terápiákat tudjanak javasolni. A metasztatikus páciensek esetén jellemzőbb ez az irány.

A két teszt akár kiegészítheti egymást, tehát az is előfordulhat, hogy akinek szüksége van rá, mindkettőt elvégeztetheti.

Mennyi gént vizsgál a teszt?

A teszt a teljes exom szekvenálás (WES) technológiát alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy egyetlen teszt során megvizsgálja az összes (kb. 20.000) génünk információt hordozó régióit. Így abban különbözik a többi genetikai teszttől, hogy azok általában egyszerre csak egy, vagy néhány gént analizálnak.

Mennyi idő alatt készül el az eredményem?

Az első kiküldött minták eredménye 6-8 hét alatt készül el. Ezalatt meghatározzák a tumorból és a vérből a páciensre jellemző egyedi mutációs mintázatot.

Elkészítik ezek összevetését és ezen információk alapján megállapítják a vérben keringő tumor DNS meglétét vagy hiányát. Minden további vérminta elemzése 2 hetet vesz igénybe.

Az onkológusok hogyan értesülnek a tesztről?

Az onkológusokat különböző fórumokon (kongresszusok, személyes találkozók, hírlevelek) kollégáink tájékoztatják a tesztről.

Terápiát tudnak javasolni az eredményem tükrében?

A Signatera™ teszt irányt mutat, hogy szükséges-e kezelést indítani/váltani vagy hatásos-e az aktuális terápia. Azt, hogy pontosan milyen kezelést kapjon a páciens, az a kezelőorvos döntésétől függ, esetünkben az időfaktor a lényeg, hogy tudjuk, hogy szükséges egy adott kezelés.

Alkalmas a teszt a családban kimutatható örökletes rákbetegségekre?

Az örökletes tumoros megbetegedésekre nem kapunk választ, mert a teszt nem azt vizsgálja, hogy milyen típusú daganat van jelen a páciens szervezetében, hanem azt, hogy jelen van-e még a tumor vagy sem.

Alkalmas a teszt az inoperábilis tumorok esetében?

Igen, alkalmazható, mert így a kezelés hatását tudjuk a teszt segítségével monitorozni.

Ha a Signatera™ pozitív eredményt ad, kapok kezelést?

A kezelési protokollokban, egyelőre még nincs rögzítve. A kezelőorvos és a páciens közös döntésén múlik, hogy a pozitív eredmény tükrében elindítanak-e egy kezelést.

Magyarországon van elérhető privát onkológiai szolgáltatás?

Privát onkológiai osztály egyelőre nincs, de szakrendelések már elérhetőek ebben a formában.

Mi a vélemény a thermoterápiás kezelésről?

Ez egy alternatív daganatkezelési módszer, amely azon alapul, hogy magas hőmérséklet hatására elpusztulnak bizonyos tumorsejtek. Magyarországon speciális centrumokban 2005 óta a lokális hipertermia engedélyezett. Mi, mint diagnosztikai labor nem adhatunk véleményt egy terápiás eljárásról, mi azt vállaljuk, hogy a diagnosztikát elvégezzük.

Milyen tumortípusok esetében alkalmazható a teszt?

Az összes szolid tumorban elvégezhető a teszt, stádiumtól függetlenül. A szolid tumor egyszerűen fogalmazva az a tumor, ami nem a „vérsejtekből” ered. Azt mondhatjuk, hogy a haematológiai daganatokon kívül szinte bármelyik tumor típusra igaz a definíció. Így széles a paletta, ahol alkalmazható.